Om rasen Australian Cattle Dog
Om rasen Australian Cattle Dog
Rasen i Sverige
Rasen introducerades i Sverige 1973 av Birgitta Östergren, Birgitta hade kennelprefixet Stormkappans. Hon importerade tre hundar, en hanhund vid namn Wooleston Blue Jumbuc, en dräktig tik 1974 vid namnet AUCH Wooleston Blue Julie och 1976 importerade hon ännu en hanhundsvalp vid namn Wooleston Jungle Jon. Alla dessa tre valpar kom ifrån en av dåtidens ledande uppfödare, Mrs Berenice Walters, Kennel Wooleston. Berenice ansåg att det var oerhört viktigt att bevara bruksegenskaparn och specialiserade sig på uppfödning av en vallhund med god exteriör, en arbetshund som också kunde deltaga på utställning.
Birgitta meriterade sina importer, Jumbuc klarade tjänstehundsprov i bevakning och Jon blev Korad och även vallmeriterad. Julie parades med Jumbuc, en av dessa avkommor blev Stormkappans Blue Jessica. Jessica parades sedan med Jon och resultatet blev kenneln Bluey's första ACD-kull. Från dessa avkommor användes flera hundar hos nya uppfödare. Flera barnbarn av dessa första importer blev meriterade inom både bruks, lydnad och utställning.
Importen av ACD från Australien fortsatte under 80-talet, bland annat kom ett par hundar ifrån Kennel Landmaster som importerades av Kennel Monstigen. Sverige var ett av de första länderna i Europa att importera Australian Cattle Dog och redan 1983 exporterades några ACD från Sverige.
Antal registreringar av ACD i Sverige, har alltid varit numerärt relativt lågt men är stadigt. Från 1974 när första ACDn registrerades fram tills 2018, så har det registrerats 1086 st hundar i Sverige, av dessa så är importantalet närmare 70st.
Rasen har flera olika användningsområden i Sverige. Förutom tävlande i samtliga bruksgrenarna, så tävlas det numera även bland annat mycket i lydnad, agility & rallylydnad. Rasen har även utbildats som tjänstehund till Försvaret, som Räddningshundar och även som Polishund(Kriminalsökshund/Brottsplatsundersökande hund). Rasen har en god numerär deltagare på utställningar. Det som har fått ett större uppsving de senaste åren är vallningen. Flera hundar är godkända på både inofficiella och officiella anlagsprov på både får & kor. Några individer har under åren även blivit godkända på Vallhundsprov!
För mer info om rasen klicka här: http://www.acdklubben.se/wp-content/uploads/2016/06/RAS-Australian-Cattledog-2006.pdf
Historiska år för rasen i Sverige:
1973 - Wooleston Blue Jumbuc, 1:a ACD:n som kommer till Sverige,
1974 - Stormkappans Blue Jarmo, 1:a valpen föds i Sverige(moderlivsimport)
1975 - Wooleston Blue Julie, får sin 2:a kull
1978 - Wooleston Jungle Jon, 1:a ACD som blir KORAD
1979 - Wooleston Jungle Jon, 1:a ACD som blir SE UCH
1982 - Bluey's Josephine, 1:a ACD som blir SE LCH
1985 - Wooleston Jungle Jon, 1:a ACD som blir GK Vallh Pr
1992 - Tisnarvikens Röda Bitch, 1:a ACD som blir TJH Rä (Cert)
1994 - Tisnarvikens Röda Dingo, 1:a ACD som startar i Agility
1994 - Ligras Hiva-Bluey, Ungdomsmästare Rapport, direktkvalad till Bruks-SM (deltager ej)
1994 - Tisnarvikens Blå Filifjonka, 1:a ACD att bli TJH Bev. (Cert)
1997 - Tisnarvikens Blå Filifjonka, den ACD med flest kombinerade titlar: KORAD, LP, SE BCH, SE LCH, SE UCH(1997), TJH Bev
2010 - Sweet Azur's Chico, 1:a ACD att bli godk.på BH-prov
2011 - Wallaroo Goldrush"Rusa", 1:a ACD att kvalificeras & deltager på Bruks-SM (Skydd)
2014 - Snjos Blue Darrk"Brix", 1:a ACD att få Cert i Agility
2014 - Snjos Blue Illuka"Soda", 1:a ACD att bli godkänd som Polishund(Kriminalsök/Brottplatsundersökande Hund
2016 - Working Mates Caught Ya Lookin', 1:a ACD som startar BSL(Utb.tecken)
2017 - Ayers Dandy Blue Diva, 1:a ACD att bli SE RALLYCH
2018 - Cattlepark's Thunderbolt, 1:a ACD att starta IPO Kl.1(Utb.tecken)
2018 - Snjos Blue Largoo, 1:a ACD att bli godkänd på NHAT(Nytt off.vallanlagsprov)
Min erfarenhet & mina reflektioner om rasen
ACD för mig, är en hund som med ursprung & uppkomst förenats i en ras som fortfarande besitter det ändamål som den är framtagen för!
Givetvis skiljer sig linjer & individer åt, det är ofrånkomligt eftersom vi alla, både uppfödare och ägare har olika bild om vad en arbetande, sund & framgångsrik hund är.
Rasen är inte för alla & det ska vi vara glada för, dess popularitet håller sig inom rimliga ramar. Rasen blev antagen som Brukshund strax efter första exemplaret landade i Sverige. När jag kom i kontakt med rasen 1990, så var det en del Acds i Sverige som hade ett relativt vasst uppträdande, många var ju givetvis nära i släktskap med de Australienimporterade hundarna & kan ha sin förklaring i det och att de inte hålls nära folk på det viset vi som vi gör här. En vall & vakthund.
Socialiteten var nog då som den alltid varit, med måtta om hunden inte hade något utbyte av det, vilket även är idag! Men jag upplevde mer dominans & en annan typ av integritet hos hundarna då. Idag har socialiteten blivit mycket bättre, men tyvärr finns även en del rädslepåslag & osäkerhet hos flera individer, vilket syns både vid hantering på utställning och MH, vilket inte gynnar rasen.
Nuförtiden så har fler och fler fått upp ögonen för vallningen i dess olika former, det finns även ett ökat intresse för bruksprov och tjänstehundsverksamhet och för dessa saker är rasen ypperlig med sin storlek, extremt snabba inlärningsförmåga, tålighet & även envishet. Kan man använda rasens "egenheter" i praktiskt arbete, så kan man komma långt.
Självklart kräver det även en individ som besitter egenskaper som bl.a. stor nyfikenhet, framåtanda/självständighet, lek & jaktlust, socialitet & även mod. Det blir lite svårare om hunden saknar flera av dessa bitar. En bra arbetshund oavsett vilken typ av jobb den ska göra, bör ha dessa bitar.
Som uppfödare har man ett ansvar att på så många sätt som möjligt, försöka bibehålla rasens ursprungsegenskaper & förvalta detta till kommande generationer. En självständig, tålig, uthållig, robust, sund hund med kapacitet för olika typer av arbete.
Att försöka förenkla & få till en ras som passar för allt & alla, är inte förenligt med rasens egenskaper. Rasen kräver sin ägares kunskaper & att räta ut egenheter & ytterligheter hos rasen, kommer att ge en slätstruken hund som till slut tappat sina grundegenskaper och som heller inte blir brukbar.