top of page

Historik & Bakgrund

Kennelns bildande, historik & mål.

Snjos Kennel bildades 1995.

Rasen Australian Cattle Dog hade då funnits i min närvaro sedan 1990.

Namnet Snjos, kommer ifrån den Nordiska Mytologin.

Kenneln startade med tiken Tisnarvikens Blå Doris. Doris fick en kull med valpar, A-kullen 1995. Jag sparade tiken Ambra, tyvärr blev Ambra aldrig dräktig trots flera parningar.

 

2003 så importerade jag tiken Wallaroo Goldrush "Rusa" från Tyskland.

Rusa var en mycket speciell tik, med otroligt sunda och värdefulla egenskaper som hon hittills visat sig nedärva till både barn, barnbarn & barnbarnsbarn! 

Både Rusa & Snjos Blue Chilra, en dotter till Rusa som fått flera kullar, fick somna in med ca. 1½ års mellanrum. Båda drabbades av elakartade tumörer när de blev äldre! Till slut fanns inte så mycket kvar att välja på, än att dessa ljuvliga underbara tikar fick somna in.

I kenneln finns numera Spader Ess Of Sweden, en USA importerad tik som haft en kull & under 2018 kom även vuxna tiken St Etienne's Honky Tonky Angel  "Jessi" hit, även hon är från USA men hon har bott en period i Tyskland. Snjos Blue Noosa är en dotter till Jessi som också finns hemma i kenneln. En dotter till Ess, Snjos Red Marook är ute som foderhund, samt hennes son Snjos Blue Min-Min har jag bibehållen avelsrätt på. Ytterligare två döttrar till Jessi, Snjos Blue Oolie & Snjos Blue Ossa har jag även dessa bibehållen avelsätt på!

Mål med aveln

Målet med min avel är att få fram mycket arbetsvilliga, funktionella hundar som har en mycket god mentalitet och en sund exteriör som följer standarden.

Jag verkar för att ACD, ska förbli den arbetande ras som den en gång är framtagen för. Idag används färre ACDs i praktiskt arbete & rasen ses betydligt oftare på utställningar är på olika typer av arbetsprov. 

Jag har själv höga krav & erfarenheter hur jag vill att en arbetande hund ska vara, vilket också inkluderar en exteriör enligt standard.

Kända inkomna resultat kommer att redovisas på hemsidan!

Intresserad av valp? LÄS HÄR NEDAN!

 

Valpar ifrån mig säljs endast till hem, där jag vet att hunden kommer att aktiveras med olika typer av "arbete" & får mental stimulans. Det vill säga genom exempelvis träning/tävling inför Bruksprov, vallning, tjänstehund, lydnad & specialsök!

Valparna säljs EJ som rena sällskaps/vandrings/promenad/fysträningshundar!
Hundarna från kenneln skall hälsotestas, Mentalbeskrivas(MH) och önskvärt deltaga på exteriörbeskrivning & gärna även Mentaltest(MT).  

Kenneln har ingen kölista på valparna, utan en intresselista för dig som är intresserad av en valp, just för att jag förbehållslöst ska ha rätten att sälja till vem jag vill & som jag anser att valpen passar bäst till. Detta efter att du/ni som intressenter hälsat på här hemma hos oss & våra hundar och vi får se vem du/ni är & hur du/ni hanterar och interagerar med hundar. Alternativt är en god kontakt via telefon och där du/ni kan även lämna referenser som vi kan kolla upp. 

Tisnarvikens Blå Doris
Wallaroo Goldrush "Rusa"

Bakgrund

Första kontakten med hund, var familjens blandras Tjorven som fanns när jag var liten. Efter det kom Bamse, en svart labrador till familjen. Tyvärr drabbades han av flera sjukliga åkommor och avlivades i ganska ung ålder. Bamse var dock den första hunden som jag gick på kurs med i SBK:s regi. Det dröjde dock ytterligare några år innan mitt ”riktiga” hundintresse föddes. Närmare bestämt 1990.

Min dåvarande sambo fick bl.a. en ACD, Aramis, som skulle omplaceras på grund av sitt beteende. Aramis var en riktigt hanhundselak och tokstressad hund i närheten av andra hanar, men han var alltid snäll med människor. Det fick mig då att fundera på om alla ACD var så jobbiga, så jag åkte och hämtade Doris ifrån Tisnarvikens kennel på prov. Hon var då 4 ½ månad och väldigt försynt. Ja, hon blev ju kvar hos mig som väntat!

Sedan dess är jag helfrälst på rasen & den passar mig som hand i handske. Efter några år registrerade jag kennelnamn och 1995 tog jag en kull på Doris, som resulterade i tre valpar. (A-kullen) . Ur A-kullen sparade jag Ambra som då blev en av landets mest meriterade tikar.  Ambra blev tyvärr aldrig dräktig trots flera parningar, så vid 2003 importerade jag tiken Wallaroo Goldrush "Rusa".

 

Just nu har jag Ess, Jessi & Noosa hemma som tränings, tävlings, & avelshundar,

Jag ser alltid fram emot kommande tävlingssäsonger, där målen är att försöka förbättra tidigare resultat. Det viktigaste är dock att vi och hundarna får vara friska och krya, samt att jag kan ha och få fram bra valpar till fler personer som är genuint intresserade av ACD i arbete!

Tisnarvikens Blå Arafat "Aramis"
Bettan & Jessi

Erfarenheter

När det gäller mina egna hundkunskaper, så är jag utbildad SBK instruktör, Räddningshundsinstruktör, tävlingsledare A & B,  MI & MII figurant för MH/MT, Testledare för MH, utbildad polishundsinstrukör & numera också Mentalbeskrivare! Under 2019 utbildade jag mig till Specialsöksinstruktör inom SBK. Jag sitter även med i den grupp av personer som till en början kommer att bli domare för Specialsöket i SBK & som varit delaktiga i framtagandet av regler för detta.

 

Mitt intresse är numera dock störst för bruksarbete. Tidigare så höll jag på mycket med terrängsök(eftersök av försvunnen person),vattensök(sök efter drunknade) och framför allt räddningshund. Under en period så satt jag i Centrala Tjänstehundssektorn för Räddningshundar inom SBK.

Jag har deltagit i tre Tjänstehund-SM för räddningshundar & 2011 var jag med på Brukshund SM i Skydd.  Där skrev jag och Rusa rashistoria, Rusa blev nämligen den första Australian Cattle Dog som  har deltagit på ett Bruks-SM genom tiderna, att sedan få göra det i en så otippad gren som skyddet för rasen kändes otroligt roligt! Jag kommer alltid att känna en oerhörd tacksamhet över denna underbara hund och vad vi har nått!!
 

Schäfern Gråmanns Aliz var min första tjänstehund. Hon gick i tjänst vid 20 mån ålder! Jag köpte sedan in schäfern To-Fast Zgusse "Zanthos" från Danmark som sedan gick i tjänst. I november 2017 tog jag honom ur tjänst & kort därefter slutade jag som hundförare & instruktör & bytte tjänst inom Polisen.

Cartagena Yaro som jag köpte in från Danmark, var tänkt som polishund efter sin ypperliga L-test. Det blev det dock helt om halt för inom den region jag arbetar i när han hade ED 1/2, vilket inte brukar vara ett bekymmer om hunden är privatägd. Det slutade med att jag sålde tillbaka honom till Danmark, Idag är han godkänd Polishund på Färöarna med sin nya husse Jan Eli. Yaro blev uppkörd till steg 2 efter 11 månader. Yaro fungerar superbra både i jobbet såväl som hemma med Jan Elis fru & tre barn!

Jag har under alla år med hund, varit aktiv inom både Lokalklubbsverksamhet, Distrikt & inom Rasklubben för ACD. I Rasklubben satt jag som ordförande i sju år & klev av 2018 för att kunna ägna mer tid åt de egna hundarna!

Rusa på skyddstävling
Bettan & Zanthos
Cartagena Yaro
bottom of page